home-page
Terug naar het overzicht

Mensen helpen - € 255.557

Zorgtuinen van A

Korte omschrijving

Een zorgtuin is een samentuin die sociale ondersteuning biedt of versterkt  en die zorg ondersteunt. Commons Lab ziet in de samentuinen mogelijkheden om met zorgbehoeftigen, kwetsbare groepen intergenerationeel aan de slag te gaan. 

Voeg een leuke foto toe of mail ons die nadien. Dit maakt jouw idee aantrekkelijker!

Wie dient het idee in?

een vzw

Wat is de naam van de feitelijke vereniging of vzw?

Commons Lab vzw

Wie krijgt het budget?

de bewoner/organisatie krijgt het budget, want voert alles uit (in overleg met district)

In welke postcode(s) vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzen mogelijk)

2000, 2018, 2020, 2030, 2050, 2060

Geef wat meer uitleg over de plaats.

We doen een open oproep naar alle samentuinen van het district Antwerpen. Extra focus voor wijken waar meer zorgbehoevenden wonen: 2050, 2060, 2030, 2020

Wat ga je doen en waarom?

Er is een steeds groeiende nood aan zorg in het district. Wij denken dat er nog enorm veel mogelijkheden zijn om via de bestaande samentuinen in het district extra wijkgerichte zorg te organiseren. Onder de noemer zorgtuinen kan ook een samentuin vallen. Een samentuin brengt mensen samen waardoor dit vaak bij buurtgericht of wijkgerichte zorg past. Het verbindt een buurt, diverse bevolkingsgroepen, verschillende leeftijdsgroepen, … Er wordt samengewerkt aan een gemeenschappelijk doel en kennis en informatie uitgewisseld. Lekker en gezond voedsel is een eindproduct, maar er zijn heel wat processen die meespelen in het samen tuinieren. Sommige voorzieningen zoals WZC’s (woonzorgcentra) hebben vrijwilligers die meehelpen in hun tuin en serre. Die tuin kan een plaats zijn van samenkomen in een buurtfeest waarbij samen gekookt en gegeten wordt. Deze sociale activiteiten passen in de huidige tendens van herstelgerichte en buurtgerichte zorg. 
Door het opzetten van activiteiten waarin samen wordt getuinierd met verschillende doelgroepen (OKAN leerlingen, senioren van een rusthuis, buurtbewoners, jongeren in een kwetsbare situatie,…) willen we nieuwe collectieven opstarten rond de samentuinen. De groep vrijwilligers werken in de tuin en zetten zelf activiteiten op. 
De verschillende activiteiten versterken het welzijn en de gezondheid van de buurtbewoners. Senioren kunnen actief zaaien in verhoogde bedden, delen hun kennis over tuinieren, jongeren zetten zich met hun talenten in in de tuin….  
We willen samentuinen ondersteunen in het opnemen van zorgtaken door hen te coachen in het opzetten van nieuwe samenwerkingen en het zoeken naar mogelijke activiteiten. We willen zoeken hoe we hierin kunnen samenwerken met het Zorgbedrijf en hoe we kunnen zorgen voor een toeleiding naar de tuinen. 
We willen in het project onderzoeken welke zorginstellingen in dit project kunnen meewerken. En kijken hoe we vrijwilligers kunnen opleiden om de activiteiten op een goede manier te begeleiden. 
 

Welke valkuilen zie je?

Samentuinen zien het niet zitten om extra rollen en taken op te nemen 
Samenwerking met de zorgsector en andere partners komt niet van de grond

Welke stappen ga je zetten, wanneer en met wie?

Stap 1:Projectopstart. We detecteren mogelijke samentuinen, onderzoeken welke verschillende partners essentieel zijn in het project en starten een stuurgroep op. 
Stap 2: Startmoment met partners (Zorgbedrijf, CM, SAAMO, CAW, verenigingen waar armen het woord nemen, scholen, VELT, Natuurpunt,…) 
Stap 3: Open oproep naar bestaande samentuinen. We doen een oproep naar verschillende samentuinen in de stad om in te stappen in het experiment om met meer gedeelde zorg voor de tuin, ook meer welzijn te realiseren voor de buurt. 
Stap 4: 2 Workshops. We ontwikkelen verschillende workshops die we met burgers en vrijwilligers organiseren in en rond de samentuinen. We ontwikkelen draaiboeken voor deze workshops en delen naderhand de opgedane ervaringen. 
Stap 5: Coachingstrajecten. Heel wat samentuinen worstelen met een tekort aan vrijwilligers, met het zoeken naar de juiste afspraken tussen vrijwilligers,… Door coachingstrajecten op te zetten willen we trekkers van samentuinen ondersteunen in hun zorginitiatieven en het versterken van hun tuin. 
Stap 6: Evaluatie. We volgen de verschillende tuinen die zich kandideren, zorgen voor tussentijdse evaluaties van activiteiten die ze organiseren en zoeken oplossingen voor problemen… 
Stap 7: Open slotmoment 


Hoeveel budget heb je nodig voor investeringen?

10000

Geef wat meer uitleg over deze investeringen.

Verhoogde bakken, dierenhokken, banken, zaai/planttafeltjes, zaaigoed, ...


Hoeveel budget heb je nodig voor personeel (in dienstverband of freelance)?

15000

Geef wat meer uitleg over je personeelskosten.

Projecten beheren van A tot Z gedurende 10 maanden

Hoeveel zal er in TOTAAL gewerkt worden?

30% ofwel 3/10de (gemiddeld 11,4u/week)


Hoeveel budget heb je nodig voor de werking? Bijvoorbeeld voor workshops, eten en drinken, promotie en communicatie, klein materiaal, vrijwilligers- of artiestenvergoedingen,…

5000

Geef wat meer uitleg over je werkingskosten.

worshops, communicatiecampagne, ... 

Ondernemingsnummer | enkel nodig voor vzw’s

0685.997.262